banner pa ronyo

Pa Ronyó

El pa ronyó és un pa artesanal, d’origen medieval i tradicional a la zona de les Garrigues, on es consumeix habitualment.

A l’igual que el pa de pagès respon a una elaboració tradicional i cocció en forns de llenya. A més, tot dos ténen una gran hidratació que els converteix en pans que conserven durant molt de temps les seves propietats i que afavoreixen la seva conservació en bones condicions. La característica fonamental del pa de ronyó és la seva forma de ronyó, com el seu nom indica, i el seu tamany més petit, anomenant-se antigament el “pa petit”.

És de molla gruixuda, esponjosa i perfumada. Abans es feia a les cases i es portava la massa amb la llenya, a coure’l als forns de pa.

En la seva composició solament hi ha farina, aigua, sal i llevat i només es pot coure en forn de llenya. Caracteritzat des de sempre per elaborar-se amb una farina de gran qualitat, pròpia de les zones rurals on s’ha elaborat tradicionalment.

GREMI de FORNERS

GREMI de FORNERS

SUBSCRIURE'S A LA NOSTRA NEWSLETTER

CREATS del GREMI

Orelletes

Les orelletes són un dolç de pasta plana i rodona, fregit i ensucrat. Té aspecte d’una coca petita, però més cruixent. El seu nom ve

Llegir >>

Comparteix la publicació

Facebook
Twitter