Cristines de Sant Blai

Sant Blai, metge abans que bisbe, va guarir un noi que tenia una punxa clavada al coll i que s’estava morint. D’aquí li ve el patronatge popular del “mal de coll”. La seva mort es va produir l’any 316.

La festa de Sant Blai està molt arrelada a tots els pobles de les nostres terres. Antigament es feien uns panets com una moneda, amb una creu al damunt, que es portaven a beneir en la festa del sant. Hom creia que menjant aquells pans restava tot l’any sense mal de coll.

Després es passa a beneir orelletes, que eren fetes amb productes que es tenien a casa (oli, farina…). A la capital de les terres ponentines, en el segon terç del segle XX, dels obradors del ram van sortir les famoses i dolces “Cristines”, fetes amb pa de brioix i farcides amb trufa i nata, amb la finalitat de què aquesta dolça i suau menja passes suaument pel coll i fes les delícies del cos amb el seu excepcional sabor.

A Lleida, l’advocat de les malalties del coll té el seu màxim exponent a l’església de Sant Llorenç, on té un altar dedicat amb un quadre atribuït al pintor Jaume Ferrer, i data del segle XV.

En aquest dia d’aliments beneïts, que les “Cristines de Sant Blai” us facin un : bon profit!

Text extret del llibre:
“Calendari tradicional de les comarques de Lleida”, de Joan Bellmunt i Figueras.

GREMI de FORNERS

GREMI de FORNERS

SUBSCRIURE'S A LA NOSTRA NEWSLETTER

CREATS del GREMI

COCA DE FIGA

La coca de figa va ser creada pel Gremi de forners de les Terres de Lleida a petició de l’Ajuntament d’Alguaire, amb motiu de la

Llegir >>

FERRADURES DE SANT ANTONI

La festivitat de Sant Antoni Abad se celebra el dia 17 de gener, per aquesta festivitat els Forners de Lleida elaboren la tradicional “ferradura” de

Llegir >>

Comparteix la publicació

Facebook
Twitter